ZONDER MORREN CHALLENGE #04: GEEN SOCIAL MEDIA

ZONDER MORREN CHALLENGE #04: GEEN SOCIAL MEDIA

De #zondermorrenchallenge is een challenge die ik met mezelf aanga in 2018. Elke week moet ik iets doen, iets volhouden en dit zonder erover te klagen (te morren) en door het gewoon te DOEN. En elke week lees je hier hoe dat gaat!

Oké, hier had ik een beetje schrik voor. Want eerlijk is eerlijk, ik spendeer héél wat tijd op Instagram. Ik post niet veel, maar ik lees, scroll, bekijk en like veel. Meer dan me lief is, om eerlijk te zijn. Dus daar wilde ik een weekje van afkicken. En ik was verrast. Ik heb dit trouwens gedaan in de week van 22 januari, en de blogpost was al lang geschreven, maar ik had nog geen foto, daarom staat hij nu pas online …

MAANDAG 22 JANUARI

‘s Morgens opende ik uit gewoonte de Instagram-app. Toen besefte ik: neen. Niet deze week. Ik sleepte de app onmiddelijk naar een mapje getiteld NEEN op de laatste ‘pagina’ van mijn iPhone. De apps die Instagram mochten vergezellen waren Snapchat en Youtube (en Pinterest en Twitter, maar deze apps had ik al verwijderd toen ik de foto maakte). Ik merkte door de dag dat mijn vinger heel vaak onbewust mijn scherm ontgrendelde en rechtstreeks naar de plek ging waar het Instagram-logo zich normaal bevond.

DINSDAG 23 JANUARI

Ook dinsdag gleed mijn vinger nog naar diezelfde plek, maar al een pak minder vaak dan maandag. En ik merkte dat ik opeens meer tijd leek te hebben, om te lezen bijvoorbeeld. Normaal spendeer ik de tijd voor ik begin te werken met (face it, doelloos) scrollen op Instagram, nu zat ik heerlijk te lezen.

WOENSDAG 24 JANUARI

Ontdekking van de dag: ik mis Instagram helemaal niet. Ik ben vandaag zelfs naar de bibliotheek geweest, om met 4 boeken thuis te komen (waaronder één kookboek). ‘Naar Bed, Naar Bed’ van M.J. Arlidge las ik op twee dagen uit, en in diezelfde week volgde ook nog ‘Vind je Ikigai’, een boek wat ervoor gezorgd heeft dat ik nu helemaal een keertje naar Japan wil.

DONDERDAG 25 JANUARI

Nope, nog steeds geen behoefte aan Instagram. Mijn vrije tijd wordt helemaal gevuld met lezen, en vandaag ging ik voor het eerst in twee weken nog eens een toertje lopen.

VRIJDAG 26 JANUARI

Nog drie dagen, en ik mag mijn apps weer bovenhalen. Maar ik kijk er niet naar uit, het lijkt me niet echt uit te maken.

ZATERDAG 27 JANUARI

Nog steeds hetzelfde gevoel. Vandaag was Stefan jarig, en ergens had ik zin om wat op Instagram te zetten, maar uiteindelijk … Ik heb het bij m’n eigen verjaardag op 3 februari zelfs niet gedaan. Tot zo ver dus de Instagram-verslaving die ik dacht te hebben.

ZONDAG 28 JANUARI

En de laatste dag was ook succesvol. Sinds deze week zijn we drie weken verder (ja, ik loop achter met mijn blogposts maar ze komen er allemaal nog aan!) (hahaha, ik schreef dit dus eind februari en het is nu september, woeps!), en ben ik erachter gekomen dat ik perfect kan leven zonder al die sociale media. Sinds oktober zat ik ook niet meer op Facebook, en dat deed me heel goed. Afgelopen week heb ik me nog eens aangemeld om te kijken wat ik allemaal gemist heb, maar ik besefte al heel gauw dat ik helemaal niets gemist heb. Integendeel. Mensen konden me uitbundig over dingen vertellen, zonder dat ik moest zeggen ‘Oh ja, dat heb ik al op Facebook gezien’. En dat gevoel vond ik geweldig.

Verwachting: hmm, een week zonder Instagram? Ik ga al blij zijn àls me dit gaat lukken.
Realiteit: een week niet op Instagram zitten deed me echt goed. Ik had meer tijd voor mezelf, heb twee boeken gelezen op een week tijd, … Oh ja, van die andere sociale media kon ik heel gemakkelijk afblijven, omdat ik daar sowieso maximum één keer per week op kom. En ik zit er nu, weken later, nog steeds een pak minder op dan vroeger. Ik ben blij!

Update 20/09/2018: inmiddels zijn we maanden verder en ben ik weer actiever op Instagram, en kijk ik te vaak uit gewoonte op Facebook. Nu ik deze post weer gelezen heb, ben ik weer geïnspireerd om terug te minderen.

Update 29/09/2018: oké, ik heb me volledig afgemeld van Facebook op m’n gsm. De app heb ik nooit gehad, maar nu kan ik ook niet uit verveling naar de website gaan.