LEUVEN NATURE TRAIL 2018 16K

LEUVEN NATURE TRAIL 2018 16K

Op mijn cityblog heb ik al meermaals mijn liefde voor wandelen verkondigd. I love it. Als ik niet naar het werk fiets, dan wandel ik. Boeit me niets dat ik er twee uur per dag mee verlies, want het gevoel dat je hebt na een wandeling kan geen enkele sport evenaren (maar da’s mijn mening). Buiten loopwedstrijden doe ik dus soms ook mee aan wandelevenement. Het begon met de Lampiris Abdijentocht in mei, en afgelopen weekend volgde de Leuven Nature Trail.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

Jammer genoeg waren de weersvoorspellingen niet zo positief. Ik heb héél even getwijfeld om te gaan, maar de tickets waren toch te duur om het zomaar aan me voorbij te laten gaan (€24 per persoon was toch aan de prijzige kant), en ik had er de afgelopen weken toch naar uitgekeken.

Afspraak was op het Martelarenplein voor het station van Leuven. Omdat het evenement een zo laag mogelijke impact op milieu en omgeving wil hebben, werd aangeraden om met de fiets of de trein naar het station te komen. Dat deden wij dus ook. Met de trein van 07:45 in Sint-Truiden kwamen we om 08:17 aan in Leuven. Daar moesten we naar spoor D (en dat was even zoeken) om onze trein naar Sint-Joris-Weert te nemen. Tijdens het inschrijven kon je kiezen uit zes treinen (drie voor de wandelaars) die je naar de startlocatie brachten. Wij gingen voor die van 08:57, niet te vroeg en niet te laat.

Een klein kwartier later kwamen we aan in het station van Sint-Joris-Weert. Ik denk dat we van daaruit nog ongeveer een kilometer hebben gewandeld tot de start.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

Je ziet het aan de foto’s, de weergoden waren ons niet heel gunstig gezind. In het begin mochten we niet klagen. Om 09:30 begonnen we aan onze tocht van 16 km door de bossen, van Sint-Joris-Weert over Oud-Heverlee en Heverlee naar Leuven station.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

Een stukje na de start werd de weg al gesplitst, en dit werd goed op voorhand aangegeven (wel zo fijn, zeker voor de lopers). Wij gingen naar links (16 km), de lopers naar links of rechts (25 km).

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

Op een gegeven moment, na net geen uur wandelen, kwamen we deze kapel tegen. Het bleek de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel te zijn. En zoals mama en ik zijn tijdens onze wandelingen zijn we uiteraard binnen een kijkje gaan nemen.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

We zetten onze reis verder en kwamen langs dit meer, Zoet Water genaamd.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

En na twee uur wandelen stootten we op iets wat ik hier niet had verwacht te zien: een militair kerkhof. De Heverlee War Cemetery is een Britse begraafplaats die na de oorlog werd opgericht. Hier liggen 984 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die van tijdelijke begraafplaatsen uit het Oosten van België zijn overgebracht. 752 Britten, 157 Canadezen, 45 Australiërs, 17 Nieuwzeelanders, 1 Zuidafrikaan, 11 Polen en 1 Amerikaan hebben hier hun laatste rustplaats. Ook zijn hier 30 graven van de Eerste Wereldoorlog te vinden, die komen van plekken waar ze niet voldoende onderhouden konden worden⁽¹⁾.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

En toen begon het weer enorm tegen te steken. Ik kan gerust tegen een beetje regen, maar dit was alsof iemand constant een gieter over je leegkapte. Elk kledingstuk dat ik droeg was doorweekt (een beetje TMI, maar bon). Op dit moment had ik er een beetje genoeg van en wilde ik gewoon in het station zijn. Foto’s waren niet mooi meer (ik had speciaal m’n DSLR thuisgelaten en maakte al deze foto’s met mijn iPhone) omdat ik niet meer kon swipen en m’n lens voortdurend nat was, ik moest naar het toilet #pindanootblaas, en blegh, nee, dit vond ik niets. Zonde, want ik denk dat het uitzicht hier heel mooi moet geweest zijn op een zonnige dag.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

En omdat ik toch nog graag het mooie in slechte dingen zie, hier een plant met bessen die elk een drupje regen droegen.

LEUVEN NATURE TRAIL 2018

En vanaf dat moment ben ik effectief gestopt met foto’s maken tot we aan de finish waren – waar mensen dachten dat ik aan het Facebooken was, maar nope, ik wilde gewoon een foto van de finish! Aargh.

Er was een uitgebreid snackbuffet – zoals ik het graag wil noemen – aan de finish. De honing-stroopwafels die ik ook al bij elke loopwedstrijd dit jaar kreeg en nog niet beu gegeten ben, een halve banaan, een reep, rozijntjes, … En een soort roll’on ding voor de spieren. Da’s wel fijn spul!

Buiten het weer, wat de organisatie natuurlijk niet onder controle heeft, vond ik het ook een beetje jammer dat er geen kilometeraanduiding was. Tijdens de Abdijentocht stond er om de kilometer een bordje, maar hier niets. Het zorgde wel voor een verrassingseffect. Na een stukje wandelen dachten we een uur bezig te zijn, bleken het er al twee te zijn! Maar toch, een idee hebben hoe ver je al bent is altijd fijn, zeker als loper.

Ik vond de wandeling echt de moeite, en supermooi om te zien. Elk stukje zag er echt mooi uit met de gevallen blaadjes op de grond. Je kreeg echt een herfstgevoel. Dat gevoel heb ik bij thuiskomst dan ook kunnen vasthouden door met een fleecedekentje en een grote kop thee op de zetel te kruipen.

Het volgende wandelevenement dat plaatsvindt is de Averbode Nature Trail. Hier kan ik helaas niet naartoe (echt, je zou eens het openbaar vervoer moeten opzoeken van Sint-Truiden station naar het domein in Averbode, en dit voor een reis op zaterdag, het is te triestig voor woorden), maar binnenkort is het ook weer Dwars Door Hasselt, en die wedstrijd ga ik voor de derde keer op rij weer trotseren!

Bronnen

⁽¹⁾ Paneel met informatie op de locatie zelf